Olejki eteryczne

Olejki eteryczne – porównanie, opinie, skutecznośc

które olejki na jakie dolegliwości ?

    Bóle głowy:
    . olejek bazyliowy
    . olejek hyzopowy
    . olejek lawendowy
    . olejek majerankowy
    . olejek miętowy
    . olejek geraniowy
    Nadciśnienie:
    . olejek lawendowy
    . olejek majerankowy
    . olejek rozmarynowy
    . olejek różany
    . olejek szałwiowy
    . olejek ylangowy
    Niedociśnienie:
    . olejek bergamotowy
    . olejek miętowy
    . olejek lawendowy
    . olejek cytrynowy
    Przeziębienie, katar, kaszel:
    . olejek anyżowy
    . olejek cyprysowy
    . olejek eukaliptusowy
    . olejek herbaciany
    . olejek lawendowy
    . olejek miętowy
    . olejek rozmarynowy
    Stres:
    . olejek jałowcowy
    . olejek lawendowy
    . olejek melisowy
    . olejek neroli
    . olejek geraniowy
    . olejek różany
    Zaburzenia trawienia:
    . olejek cytrynowy
    . olejek kminkowy
    . olejek kolendrowy
    . olejek lawendowy
    . olejek miętowy
    . olejek geraniowy
    . olejek różany
    . olejek sandałowy

    Bóle reumatyczne:
    . olejek imbirowy
    . olejek kolendrowy
    . olejek cyprysowy
    . olejek eukaliptusowy
    Bóle mięśni:
    . olejek cyprysowy
    . olejek jałowcowy
    . olejek lawendowy
    . olejek miętowy
    . olejek rozmarynowy
    Bezsenność:
    . olejek różany
    . olejek geraniowy
    . olejek jałowcowy
    . olejek lawendowy
    . olejek majerankowy
    . olejek mandarynkowy

    Infekcje skóry:
    . olejek cytrynowy
    . olejek eukaliptusowy
    . olejek herbaciany
    . olejek jałowcowy
    . olejek lawendowy
    Cellulit:
    . olejek cyprysowy
    . olejek geraniowy
    . olejek kminkowy
    . olejek lebiodkowy
    . olejek jałowcowy
    . olejek paczulowy
    . olejek rozmarynowy
    . olejek różany
    . olejek z kopru włoskiego

No Comments

tłumaczenie nazw olejków

Oleum Amygdalae dulcium-olejek migdałowy

Oleum Anisi-olejek anyżowy

Oleum Auranti-Olejek pomarańczowy

Oleum Calami-olejek tatarakowy

Oleum Menthae-olejek miętowy

Oleum Foliorum Patchouli-olejek paczulowy Oleum  Patchouli

Oleum Pini et Oleum Abietis et Oleum Piceae et Oleum Cedri-olejek sosnowy i olejek jodłowy i olejek świerkowy i olejek cedrowy

Oleum Rosae-olejek różany, olejek z drzewka różanego

0 Oleum Salviae-olejek szałwiowy

Oleum Santali albi-olejek sandałowy
Oleum Camphoratum-olejek kamforowy

Oleum Caryophylli-olejek goździkowy

Oleum Carvi-olejek kminkowy

Oleum Lavandulae-olejek lawendowy

Oleum Mayoranae-olejek majerankowy

Oleum Menthae-olejek miętowy

Oleum Foliorum Patchouli-olejek paczulowy Oleum  Patchouli

Oleum Pini et Oleum Abietis et Oleum Piceae et Oleum Cedri-olejek sosnowy i olejek jodłowy i olejek świerkowy i olejek cedrowy

Oleum Rosae-olejek różany, olejek z drzewka różanego

0 Oleum Salviae-olejek szałwiowy Oleum Citri-olejek cytrynowy

Oleum Coriandri-olejek kolendrowy

0 Oleum Eucalypti-olejek eukaliptusowy

Oleum Foeniculi-olejek koperkowy

Oleum Juniperi-olejek jałowcowy

Olejki lemongrasowe-Oleum Andropogonis indicum orientale

Oleum Lavandulae-olejek lawendowy

Oleum Mayoranae-olejek majerankowy

Oleum Menthae-olejek miętowy

Oleum Foliorum Patchouli-olejek paczulowy Oleum  Patchouli

Oleum Pini et Oleum Abietis et Oleum Piceae et Oleum Cedri-olejek sosnowy i olejek jodłowy i olejek świerkowy i olejek cedrowy

Oleum Rosae-olejek różany, olejek z drzewka różanego

0 Oleum Salviae-olejek szałwiowy

Oleum Santali albi-olejek sandałowy

Tea-Tree Oil-olejek herbaciany Oleum Malaleucae

Oleum Terebinthinae-olejek terpentynowy

Oleum Thymi-olejek tymiankowy

Oleum Gerani-olejek geraniowy, olejek geranium

Oleum Grapefruit-Olejek grejpfrutowy

Oleum Pichtae-olejek pichtowy

No Comments

zdjęcia – galeria zdjęć

z czego się robi olejki

Działanie olejków lotnych jest wielostronne. Dzięki właściwościom dezynfekcyjnym olejki lotne, zwłaszcza te zawierające alkaloidy, hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Cenione są zwłaszcza silnie odkażające właściwości tymolu, występujące w olejku lotnym zawartym w tymianku pospolitym i macierzance piaskowej. Odkażająco działa również olejek lotny znajdujący się w czosnku pospolitym i cebuli. Olejek lotny znajduje również zastosowanie do zwalczania grzybic, świerzbu i innych pasożytów skórnych. Bardzo ważną wspólną cechą olejków eterycznych jest ich duża skuteczność antyseptyczna i brak potwierdzonych przypadków uodpornienia się drobnoustrojów na ich działanie.

No Comments

troche informacji o zastosowaniu

Jagody

* Ziele angielskie

* Juniper

Nasiona

* Migdał

* Anyż

* Seler

* Cumin

* Olej Gałka muszkatołowa

Bark

* Cassia

* Cynamon

* Sassafras

Drewno

* Kamfora

* Cedar

* Rosewood

* Sandałowego

* Agarwood

Kłącze

* Galangal

* Imbir

Liście

* Bazylia

* Liść laurowy

* Cynamon

* Szałwia

* Eukaliptus

* Trawy cytrynowej

* Melaleuca

* Oregano

* Patchouli

* Mięta pieprzowa

* Pine

* Rosemary

* Mięta

* Drzewa herbacianego

* Tymianek

* Wintergreen

Resin

* Frankincense

* Mirra

Kwiaty

* Cannabis

* Rumianek

* Szałwia

* Goździk

* Zapachowe geranium

* Chmiel

* Hyzop

* Jasmine

* Lavender

* Manuka

* Majeranek

* Orange

* Rose

* Ylang-ylang

Peel

* Bergamot

* Grapefruit

* Lemon

* Lime

* Orange

* Tangerine

Root

* Walerian

Olejek różany

Główny artykuł: olej Rose

No Comments

Olejki eteryczne – co i jak?

Olejek eteryczny jest skoncentrowany, hydrofobowych cieczy zawierających lotne związki zapachowe z roślin. Olejki eteryczne znane są również jako zmienne lub olejów eterycznych, albo po prostu jako “olej” zakładu, z którego zostały wydobyte, takich jak olejek goździkowy. Olej jest “niezbędne” w tym sensie, że wykonuje charakterystyczny zapach, lub zasadniczo rośliny. Olejki eteryczne nie jako grupy muszą posiadać żadnych szczególnych właściwości chemiczne wspólnego, poza przenoszenia charakterystyczne zapachy. Nie należy mylić z niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Olejki eteryczne są ogólnie wydzielony metodą destylacji. Inne procesy zawierać wyraz lub ekstrakcji rozpuszczalnikowej. Są one wykorzystywane w perfumy, kosmetyki, produkty do kąpieli, przyprawa do żywności i napojów, oraz dla zwietrzywszy kadzidło i domowych środków czyszczących.

Różne olejki eteryczne zostały użyte medyczny w różnych okresach historii. Medyczne zastosowania proponowanych przez tych, którzy sprzedają lecznicze oleje począwszy od leczenia skóry na środki na raka, a często są oparte na historycznych stosowanie tych olejów w tych celach. Oświadczenia takie są przedmiotem regulacji w większości krajów, a dodatkowo wzrosła niejasnych pobyt w tych przepisach.

Zainteresowanie olejków eterycznych jest ponownie w ostatnich dziesięcioleciach popularności aromaterapii, oddział medycyny alternatywnej, która uważa, że szczególne aromaty prowadzone przez olejki eteryczne mają działanie lecznicze. Oleje są volatilized lub rozpuszczonych w oleju przewoźnika i stosowane w masażu, rozproszony w powietrzu przez nebulizator lub ogrzewania nad płomieniem świecy, albo spalić kadzidło, na przykład.

No Comments

Olejki eteryczne – rodzaje

anyżowy olejek
(Pimpinella anisum) *. Maść antyseptyczne, wyksztuśny.Pochodzi z Francji. Nie wiadomo, zapach Pastisse, Uze, Rakiji.ŁAGODZI: wewnętrzny ból (w tym menstruacyjne), zaburzenia krążenia, kaszel, zapalenie oskrzeli, grypa, przeziębienie, katar, trudności z trawieniem. [Więcej]
£ 10.20

Bazyli olejek eteryczny  bazylii olejek eteryczny
(Ocimum basilicum). Pobudzające Oil, przeciwbólowe. Pochodzi z Hiszpanii. Bazylia znana jest jako przyprawa o przyjemnym zapachu.ŁAGODZI ziołowe: nerwobóle, migreny, bóle i skurcze mięśni, niepokój, depresja, psychozy, bezsenność, fizyczne i psychiczne zmęczenie, brak koncentracji, apatia, przeziębienie, katar, zapalenie … [Więcej]
£ 23.07

Bergamontowy ropy naftowej Bergamontowy
(Citrus bergamia) *. Przeciwzapalne olejek eterycznyu przeciwstresowy. Prasowane ze skór hiszpańskich owoców bergamotki. Jest orzeźwiający, świeży zapach (aromat herbaty Earl Grey) Łagodzi: napięcia nerwowe, stres, depresja, apatia, stany zapalne skóry, liszaje, opryszczka, owrzodzenia, przetłuszczenie, trądzik, łojotok, rany i blizny, e … [Więcej]
8,97

Olejek eteryczny cedrowy Cedar olejek eteryczny
(Cedrus Atlantica). Pochodzi z Ameryki Północnej. Jest silnie antyseptyczne. Przeciwbólowego w reumatyzmu, dny moczanowej. Łagodzi: przeziębienia, kaszel, zapalenie oskrzeli, zapalenie błony śluzowej nosa, zapalenie pęcherza, cellulitis, łojotok, łupież, przetłuszczanie skóry i włosów. [Więcej]
8,97

Cynamon, olejek eteryczny z oliwek Cynamon kora
(Zeylanicum Cinnamonum) *. Cinnamon olejek eterycznyu kory antyseptyczny, przeciwbólowy.Pochodzi ze Sri Lanki. Jego korzenny zapach przypomina ciasto babci jabłka z cynamonem.ŁAGODZI: przeziębienia, grypy, infekcji wirusowych, ból gardła, kaszel, bóle reumatyczne, zaburzenia krążenia, zapalenie skóry, kurzajki.UWAGA U O. .. [Więcej]
£ 11.42

Ropy naftowej Cypress Cypress
(Cupressus sempervirens) *. Olejek eteryczny uspokajające, przeciwbólowe. Pochodzi z południowej Francji. Jego zapach przypomina las.ŁAGODZI: celullite, żylaki i zaburzenia krążenia, naczynia krwionośne pękają, drętwienia, skurcze mięśni, reumatyzm, problemy menopauzy, bóle menstruacyjne, napięcia nerwowe, bezsenność, stres … [Więcej]
£ 14.59

Lemon Lemon ropy naftowej
(Limonum) *. Lekko olejek eterycznyu stymulujący, obniża ciśnienie krwi.Otrzymywany sycylijskiej cytryny ze skórką. Ma orzeźwiający zapach łagodzi znane: nadciśnienie tętnicze, niepokój, umysłowej ociężałości, napięcia nerwowe, przeziębienia, katar, reumatyzm, artretyzm, żylaki, stany zapalne skóry, opryszczka, łupież, egzema, menopauza, problemy okresu. [Więcej]
£ 11.42

Olejek eteryczny drzewa herbacianego Olejek eterycznyek z drzewa herbaty
(Melaleuca alternifolia) *. Maść antyseptyczne, przeciwzapalny.Pochodzi Australii. Bardzo silny środek bakterii, grzybo i wirusobójczy, zapachu.ŁAGODZI świeże zioła: przeziębienie, grypa, infekcje wirusowe, infekcje skóry, grzybice, brodawki, brodawki, grzybice oraz brodawki narządów płciowych, pleśniawki pochwy, … [Więcej]
£ 20.36

Olejek eterycznyki różane drzewo różane olejek eterycznyu
(Aniba rosaeodora) *. Przeciwdepresyjne olejek eterycznyu. Pochodzi z Brazylii. Uwalnia: depresja, apatia. brak równowagi psychicznej, bóle głowy, kaszel uporczywy. [Więcej]
£ 15.75

Olejek eterycznyek eukaliptusowy Eukaliptol
(Eucalyptus globulus) *. Olejek eteryczny antyseptyczne, łagodnie stymulując, przeciwbólowe. Pochodzi z Australii. Czy znany odświeżający zapach.ŁAGODZI: grypy, przeziębienia, kaszel, bronchit, reumatyzm, zmęczenie (sforsowanie) mięśni, zmęczenie psychiczne, stany zapalne skóry, niemy wszy.UWAGA: NIE UŻYWAĆ równocześnie z lekami … [Więcej]
8,97

Ropy naftowej Geranium geranium
(Apium Pelargonum) *. Anti-oil, reguluje płynu. Pochodzi z delty Nilu. Jest piękny, kwiatowy zapach ziół znane uprawy doniczkowych.ŁAGODZI: cellulit, otyłość, depresja, napięcia nerwowe, lęki, nerwobóle, zaburzenia seksualne, problemy menopauzy, wahania nastroju, bóle menstruacyjne, … [Więcej]
£ 23.11

Goździki Pączek Pączek ropy naftowej ząbek
(Caryophylli Eugenia) *. Goździk pąk olejek eterycznyu, przeciwbólowe oraz antyseptyczny.Pochodzi z Madagaskaru. Ma charakterystyczny korzenny, “piernikowy” zapach. Uwalnia: reumatyzm, artretyzm, nerwobóle, przeziębienia, zapalenie oskrzeli, nudności, biegunka, wzdęcia, uczucie zmęczenia, psychicznego apatia, depresja, łagodny … [Więcej]
8,94

Olejek eterycznyek z grejpfruta grejpfrutowy
(Paradisi owoców cytrusowych). Tonik olejek eteryczny, leki przeciwdepresyjne. Otrzymane od skórek grejpfrutów przez wyciskanie. Świeże, orzeźwiające zapach.ŁAGODZI stres, napięcie, depresja, migreny podłożu nerwowym, stosowane w leczeniu otyłości oraz jako pomoc w zaprzestaniu terapii (alkohol i narkotyki )…. [Więcej]
£ 17.40

Hyzopowy ropy naftowej Hyzopowy
(Hysopus officinalis) *. Olejek eteryczny Antyseptyczny.Pochodzi z Bułgarii. Wzmacnia odporność organizmu. Ma delikatny, świeży, ziołowy zapach. Cytowane w Biblii Dawid: “Obmyj mnie, Panie, hyzop, a będzie czysty. Uwalnia: napięcia nerwowe, umysłowej ociężałości, reumatyzm, artretyzm, przeziębienia, grypa, angina, kaszel, astmę, infekcje wirusowe, … [Więcej]
£ 53.44

Szyszkojagoda ropy naftowej jagód jałowca
(Juniperus communis) *. Olejek eteryczny przeciwzapalne, reguluje płynami.Pochodzi polskiej gospodarki. Znany jako przyprawa i środek przyprawa o charakterystycznym zapachu.ŁAGODZI: psychiczne zmęczenie, bezsenność, niepokój, bóle menstruacyjne, zaburzenia miesiączkowania, otyłość, żylaki, cellulitis, nadciśnienie, rozstępy skóry, ból … [Więcej]
£ 34.05

Olejek eteryczny jodły
Fir Oil (jodła) (gatunki Abies sibirica). Otrzymane z syberyjskiej jodły. Uwalnia: infekcje, przeziębienie, kaszel, astmę. [Więcej]
8,97

Kanuka Kanuka Olejek eteryczny
(Kunzea Ericoides). Olejek eteryczny antyseptyczne, leki przeciwdepresyjne. Pochodzący z Australii, silny środek grzybobójczy zapachu.ŁAGODZI bakteryjnych i zioła: infekcje górnych dróg oddechowych, infekcje skóry, zapalenie żył, choroby reumatyczne i bóle kończyn. W okresie menopauzy i depresji, obniża besenność …. [Więcej]
£ 36.37

Kminek olejek eteryczny kminkowy
(Carum carvi L.) *. Reguluje trawienie i płynami.Pochodzi polskiej gospodarki. Nasiona znane jako przyprawa.ŁAGODZI: zmęczenie, depresja, apatia, wzdęcia, nudności, wymioty, zatrucia pokarmowego, dróg moczowych, nerek i dróg moczowych, cellulit, otyłość, zaburzenia w płynach. [Więcej]
£ 15.50

Kolendrowy ropy naftowej Kolendrowy
(Coriandrum sativum). Stymulowanie olejek eterycznyu antyseptyczny.Pochodzi z Rosji. Nasiona kolendry znane są jako przyprawa, zwłaszcza ogórki. Ma charakterystyczny łagodny ziołowy zapach.ŁAGODZI: nerwowość, zmęczenie fizyczne, napięcie nerwowe, reumatyzm i artretyzm, grypy, przeziębienia, zatrucia pokarmowe, wzdęcia. [Więcej]
£ 34.34

Koper koper ropy naftowej
(Foeniculum vulgare) *. Reguluje trawienie i odpady ciekłe. Pochodzi z Włoch. Głównym składnikiem jest anetolu o charakterystycznym zapachu anyżu. Afrodyzjak.ŁAGODZI łagodne: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, niestrawność, niedrożność, zatrucie pokarmowe, czkawka, nudności, wymioty, gaz, kamica nerkowa, cellulit, otyłość, stop … [Więcej]
£ 14.59

Olejek eterycznyek lawendowy olejek eteryczny lawendowy
(Lavandula officinalis) *. Olejek eteryczny uspokajające, przeciwbólowe, przeciwzapalne. Pochodzi z francuskiej Prowansji. Jeden z najcenniejszych w aromaterapii szeroki z właściwości lecznicze. Piękny kwiatowy zapach stosowany jest w perfumerii.ŁAGODZI: depresja, lęk, zmęczenie, umysłowe lenistwo, podrażnienie, histerii, … [Więcej]
£ 11.77

Wapno Wapno ropy naftowej
(Citrus aurantifolia) *. Anti-oil, przeciwlękowy.Pochodzi z Meksyku. Owoce wykorzystywane jako cytryny. Uwalnia: depresja, lęk, zaburzenia psychiczne związane z alkoholizmem, przeziębienia, reumatyzm, artretyzm, bóle głowy, zapalenie gardła.UWAGA: starzenie się szybko. Przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce! [Więcej]
£ 12.94

Majeranek ropy naftowej majeranek
(Majeranku, Origanum) *. Nasenny.Pochodzi Oil lek z południa Europy. Czy przyprawy powszechnie znane w kuchniach.ŁAGODZI: nadciśnienie tętnicze, niepokój, bezsenność, umysłowej ociężałości, podrażnienia, ból głowy, reumatyzm, artretyzm, bóle mięśni (w tym transgranicznych spowodowanych), pourazowe, nerwobóle, migreny, … [Więcej]
£ 26.66

Olejek eterycznyek Mandarynkowy Mandarynkowy
(Citrus nobilis). Olejek eteryczny Uspokajający.Pochodzi z Hiszpanii. Piękny łagodny zapach doskonale pasuje do innych olejek eterycznykami.ŁAGODZI: bezsenność, napięcia nerwowe, ogólne osłabienie, nadciśnienie, niepokój, podrażnienie, nudności, zaparcia, dolegliwości żołądkowe wątroby.UWAGA: starzenie się szybko. Przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce! [Więcej]
£ 11.42

Olejek eterycznyek Manuka z Manuka
(Scoparium Leptospermun). Maść antyseptyczne, przeciwstresowy.Pochodzi z Australii, silny środek grzybobójczy i bakterii z silnym zapachu.ŁAGODZI ziół: infekcje górnych dróg oddechowych, infekcje grzybicze i stany zapalne skóry (np. dziąseł). Stabilizuje i chroni system nerwowy. [Więcej]
£ 53.99

Olejek eterycznyek z Melissa Melissa
(Melissa cytrynian indica) *. Olejek eteryczny uspokajające, antyseptyczne. Pochodzi z Francji. Melissa używane jako przyprawa i zioło ma piękny orzeźwiający zapach. Miesiączkowania Zmniejsza: histerię, silne napięcia, skutki szoku, lęk, bezsenność, zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie, nieregularna i bolesna, problemy menopauzy, zaburzenia gastryczne, reumatyzm, infekcje … [Więcej]
£ 10.21

Olejek eterycznyek miętowy Olejek eterycznyek miętowy
(Mentha piperita) *. Maść antyseptyczne, stymulujący.Pochodzi z Ameryki Północnej, Europy, Indii lub Chin. Roślin jest używany jako przyprawa i zioło. Ma piękny, świeży zapach znany słodycze, gumy do żucia, pasty zębów.ŁAGODZI bóle głowy, menstruacyjne, migreny gastrycznego pochodzenia … [Więcej]
£ 11.42

Olejek eteryczny Neroli (BIGARADE) neroli (BIGARADE)
(Risso bigaradia owoców cytrusowych) *. Anti-oil, hiszpański przeciwlękowy.Otrzymywany kwiatów drzewa pomarańczy gorzkiej, jeden z trzech olejek eterycznyków pomarańczowych, zupełnie inny od reszty wyjątkowo pięknym zapachu kwiatów. Daje wspaniałą kwiatów pod uwagę wszystkie mieszanki. Znane i stosowane już w starożytnym … [Więcej]
440,52

Paczulowy ropy naftowej Paczulowy
(Paczula Pogostemon). Olejek eteryczny przeciwzapalne, reguluje płynami.Pochodzi z Indonezji. Suchy, drzewny zapach w przesości zostały użyte w celu powstrzymania ćmy. Obecnie powszechnie stosowane w przemyśle perfumeryjnym. Uwalnia: cellulit, dróg moczowych, lęk, depresja, stany zapalne skóry, zakażenia grzybicze, trądzik, egzema, … [Więcej]
£ 16.18

Olejek eterycznyek petitgrain olejek eterycznyek petitgrain
(Citrus aurantium). Przeciwdepresyjne olejek eterycznyu. Ameryka Południowa uzyskany z liści drzewa pomarańczowe. Zupełnie inna w składzie i zapach olejek eterycznyku pomarańczy (ze skórką owocu). Uwalnia: depresja, lęk, bezsenność, wysypka. Wspomaga rekonwalescencję. [Więcej]

No Comments

olejki – aromaterapia

Dzisiaj najczęściej olejków eterycznych, np. lawendy, mięty pieprzowej, eukaliptusa i są destylowanej. Surowy materiał roślinny, składający się z kwiatów, liści, drewna, kory, korzeni, nasion lub skórki, znalazł się w alembik (aparatu do destylacji) nad wodą. Ponieważ woda jest ogrzewana parą przechodzi przez materiał roślinny, odparowanie lotnych związków. Przepływu oparów poprzez cewki gdzie skroplić powrót do cieczy, która jest następnie gromadzone w zbiorniku odbiorcy.

Większość olejów są destylowane w jednym procesie. Jedynym wyjątkiem jest ylang-ylang (Cananga odorata), która zajmuje 22 godzin do zakończenia przez destylację frakcyjną.

Recondensed wody jest określana jako Hydrosol, hydrolat, ziołowe destylatu lub zasadniczo oczyszczalni, które mogą być sprzedawane innym pachnący produkt. Hydrosols znane to woda różana, woda lawendy, melisa, szałwia i kwiaty pomarańczy. Stosowanie ziołowych destylatów w kosmetykach wzrasta. Niektóre hydrosols roślin mieć nieprzyjemne zapachy i dlatego nie są sprzedawane.

Expression

Większość skórek owoców cytrusowych oleje wyrażone są mechanicznie, lub na zimno. Ze względu na stosunkowo duże ilości ropy naftowej w skórki owoców cytrusowych i niskich kosztach do wzrostu i zbioru surowców, owoców cytrusowych, oleje są tańsze niż w większości innych olejków eterycznych. Cytryny lub pomarańczy słodkiej oleje, które są uzyskiwane za produkty uboczne przemysłu cytrusowych są nawet tańsze.

Przed odkrycie destylacji, wszystkie olejki eteryczne zostały wyodrębnione przez naciśnięcie.

ekstrahującej

Większość kwiatów zawierają za mało olejek eteryczny do poddania się słowa i ich składników chemicznych, są zbyt delikatne i łatwo denaturacji przez wysokiej temperatury stosowanych w destylacji parowej. Zamiast rozpuszczalnika, takiego jak heksan lub nadkrytycznym dwutlenku węgla jest używany do ekstrakcji olejów. Ekstrakty z heksanu i innych rozpuszczalników hydrofobowe nazywane są betonowe, która jest mieszanką olejku, wosków, żywic i innych lipofilowych (rozpuszczalne w tłuszczach) materiału roślinnego.

Chociaż bardzo aromatyczny, betonów zawierających duże ilości niż pachnące woski i żywice. W takim innym rozpuszczalnikiem, często alkohol etylowy, który rozpuszcza się tylko pachnące niskocząsteczkowych związków wagi, jest stosowany do wydobycia ropy z pachnące betonu. Alkohol jest usuwany przez sekunda destylacji, zostawiając za sobą bezwzględne.

Nadkrytycznym dwutlenku węgla jest wykorzystywany jako rozpuszczalnik w stanie nadkrytycznym płynu ekstrakcyjnego. Metoda ta ma wiele zalet, w tym unikanie pozostałości w produktach petrochemicznych oraz utraty niektórych “zauważa górę” podczas destylacji parą. To nie przynosi bezwzględne bezpośrednio. Nadkrytycznym dwutlenku węgla ekstrakt zarówno wosków i olejków eterycznych, które tworzą konkretne. Późniejsze przetwarzanie przy użyciu ciekłego dwutlenku węgla, osiągnięty w tym samym Extractor jedynie poprzez obniżenie temperatury ekstrakcji, będzie oddzielał Woski z olejkami eterycznymi. Ta niższa temperatura uniemożliwia proces rozkładu i skażenia związków. Po rozpakowaniu, ciśnienie obniża się do otoczenia i dwutlenku węgla powraca do gazu, nie pozostawiając żadnych pozostałości. Animowana prezentacja opisujące proces jest dostępna do oglądania.

Nadkrytycznym dwutlenku węgla jest również używany do produkcji kawy bezkofeinowej. Jednak, mimo że używa tych samych podstawowych zasad jest inny proces ze względu na różnicę w skali.

wielkości produkcji

Szacunki dotyczące całkowitej produkcji olejków eterycznych są trudne do uzyskania. Szacować, opracowywane na podstawie danych z roku 1989, 1990 i 1994 z różnych źródeł daje po całkowitej produkcji w tonach, olejków eterycznych, których bardziej niż 1000 ton wyprodukowanych [1].

Olej Tony

Pomarańczowy Sweet 12000

Mentha arvensis 4800

Peppermint 3200

Drewno cedrowe 2600

Lemon 2300

Eucalyptus globulus 2070

Cubeba Litsea 2000

Goździki (liść) 2000

Mięta 1300

Wykorzystanie w aromaterapii

Główny artykuł: Aromaterapia

Aromaterapia jest formą medycyny alternatywnej, w których efekty leczenia są zaliczane do grupy związków aromatycznych w olejkach eterycznych oraz innych ekstraktów roślinnych. Wiele wspólnych olejki eteryczne mają właściwości lecznicze, które były stosowane w medycynie ludowej od czasów starożytnych i nadal są powszechnie stosowane. Na przykład wiele olejków eterycznych ma właściwości antyseptyczne. [2] Wielu twierdziło również mieć wpływ na umysł uplifting. Wierzytelności są obsługiwane w niektórych badaniach [3] [4] i potwierdzone w innych [5].

Rozcieńczenie

DSC_6310

Olejki eteryczne są zazwyczaj lipofilowych (dosłownie: “olej z miłością”) związki, które zwykle nie są mieszalny z wodą. Zamiast tego mogą być rozpuszczone w rozpuszczalnikach jak czysty etanol (alkohol), glikol polietylenowy, lub olejów.

Surowce

Główny artykuł: Lista olejków eterycznych

Olejki eteryczne otrzymywane są z różnych części roślin. Niektóre rośliny, jak gorzka pomarańcza, są źródłem wielu rodzajów olejku.

No Comments

foto

z czego sie robik olejki

foto : sri lanka

DSC_6341

DSC_6310

DSC_6598

No Comments

jakie są olejki

Akacja
Aksamitka
Aksamitka rozpierzchła
Algi
Amyris
Anyż
Arcydzięgiel
Badian
Bay
Bazylia wonna
Benzoe
Bergamot
Bylica
Cedr atlantycki
Cynamon
Cynamon
Cynamonowiec wonny
Cyprys
Cytronela
Cytryna
Czystek
Daglezja zielona
Drzewo aloesowe
Drzewo herbaciane
Drzewo mandarynkowe
Drzewo różane
Drzewo sandałowe
Drzewo sandałowe nowokaledońskie
Dziurawiec
Elemi
Estragon
Eukaliptus citriodora
Eukaliptus dives
Eukaliptus
Eukaliptus promienisty
Eukaliptus staigeriana
Fiołek wonny
Frangipani
Galbanum
Gaulteria
Geranium
Ginster
Gorzkie migdały
Gorzka pomarańcza
Goździkowiec korzenny
Goździkowiec korzenny
Goździk ogrodowy
Grejpfrut
Hiacynt wschodni
Hyzop
Hyzop lekarski
Imbir
Irys
Jałowiec pospolity
Jałowiec wirginijski
Janowiec
Jaśmin egipski
Jaśmin wielkolistny
Jodła himalajska
Jodła olbrzymia
Jodła pospolita
Jodła syberyjska
Kadzidło arabskie
Kadzidło indyjskie
Kajeput
Kakao ekstrakt
Kamfora
Kardamon
Klementynka
Kmin rzymski
Kolendra siewna
Koper ogrodowy
Koper włoski słodki
Kosodrzewina
Królowa łąk
Kwiat magnolii
Krwawnik pospolity
Lawenda
Lawenda francuska
Lawenda super
Lawenda spica
Lawenda dzika
Limetka
Linaloe
Linaloe
Liść laurowy
Liść magnolii
Liście Ho
Litsea
Majeranek
Malwa moschata
Mandarynka czerwona
Mandarynka zielona
Manuka
Marchew
Massoia
Mąkla tarniowa t
Melisa lekarska
Melisa indyjska
Mięta cytrynowa
Mięta pieprzowa
Mięta polna
Mięta zielona
Miód
Mimoza
Mirra
Mirt
Narcyz biały
Narde
Neroli
Niaouli
Nieśmiertelnik
Oregano
Osmanthus
Paczula
Palczatka imbirowa
Palmaroza
Petitgrain
Petitgrain Cytryna
Petitgrain Klementynka
Petitgrain Mandarynka
Pieprz czarny
Pieprz zielony
Pokrzywa zwyczajna
Pomarańcza
Pomarańcza bergamota
Ravensara
Rozmaryn
Rozmaryn
Rozmaryn marokański
Róża Attar
Róża biała
Róża bułgarskat
Róża marokańska
Róża perska
Róża indyjska
Róża turecka
Róża burbońska
Róża majowa
Różanecznik
Rumianek dziki
Rumianek pospolity
Rumianek rzymski
Siano
Słodka pomarańcza
Sosna
Sosna limba
Sosna zwyczajna
Styraks
Szałwia hiszpańska
Szałwia lekarska
Szałwia muszkatołowa
Świerk czarny
Świerk syberyjski
Tatarak
Tolu
Tonka ekstrakt
Trawa cytrynowa
Tuberoza
Tulasi
Tymianek Linalol
Tymianek Tujanol
Tymianek Tymol
Wanilia ekstrakt
Werbena
Werbena lekarska
Wetiwer
Ylang Ylang

No Comments