Olejki eteryczne

Olejki eteryczne – porównanie, opinie, skutecznośc

Olejki eteryczne – co i jak?

Olejek eteryczny jest skoncentrowany, hydrofobowych cieczy zawierających lotne związki zapachowe z roślin. Olejki eteryczne znane są również jako zmienne lub olejów eterycznych, albo po prostu jako “olej” zakładu, z którego zostały wydobyte, takich jak olejek goździkowy. Olej jest “niezbędne” w tym sensie, że wykonuje charakterystyczny zapach, lub zasadniczo rośliny. Olejki eteryczne nie jako grupy muszą posiadać żadnych szczególnych właściwości chemiczne wspólnego, poza przenoszenia charakterystyczne zapachy. Nie należy mylić z niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Olejki eteryczne są ogólnie wydzielony metodą destylacji. Inne procesy zawierać wyraz lub ekstrakcji rozpuszczalnikowej. Są one wykorzystywane w perfumy, kosmetyki, produkty do kąpieli, przyprawa do żywności i napojów, oraz dla zwietrzywszy kadzidło i domowych środków czyszczących.

Różne olejki eteryczne zostały użyte medyczny w różnych okresach historii. Medyczne zastosowania proponowanych przez tych, którzy sprzedają lecznicze oleje począwszy od leczenia skóry na środki na raka, a często są oparte na historycznych stosowanie tych olejów w tych celach. Oświadczenia takie są przedmiotem regulacji w większości krajów, a dodatkowo wzrosła niejasnych pobyt w tych przepisach.

Zainteresowanie olejków eterycznych jest ponownie w ostatnich dziesięcioleciach popularności aromaterapii, oddział medycyny alternatywnej, która uważa, że szczególne aromaty prowadzone przez olejki eteryczne mają działanie lecznicze. Oleje są volatilized lub rozpuszczonych w oleju przewoźnika i stosowane w masażu, rozproszony w powietrzu przez nebulizator lub ogrzewania nad płomieniem świecy, albo spalić kadzidło, na przykład.

No Comments

olejki – aromaterapia

Dzisiaj najczęściej olejków eterycznych, np. lawendy, mięty pieprzowej, eukaliptusa i są destylowanej. Surowy materiał roślinny, składający się z kwiatów, liści, drewna, kory, korzeni, nasion lub skórki, znalazł się w alembik (aparatu do destylacji) nad wodą. Ponieważ woda jest ogrzewana parą przechodzi przez materiał roślinny, odparowanie lotnych związków. Przepływu oparów poprzez cewki gdzie skroplić powrót do cieczy, która jest następnie gromadzone w zbiorniku odbiorcy.

Większość olejów są destylowane w jednym procesie. Jedynym wyjątkiem jest ylang-ylang (Cananga odorata), która zajmuje 22 godzin do zakończenia przez destylację frakcyjną.

Recondensed wody jest określana jako Hydrosol, hydrolat, ziołowe destylatu lub zasadniczo oczyszczalni, które mogą być sprzedawane innym pachnący produkt. Hydrosols znane to woda różana, woda lawendy, melisa, szałwia i kwiaty pomarańczy. Stosowanie ziołowych destylatów w kosmetykach wzrasta. Niektóre hydrosols roślin mieć nieprzyjemne zapachy i dlatego nie są sprzedawane.

Expression

Większość skórek owoców cytrusowych oleje wyrażone są mechanicznie, lub na zimno. Ze względu na stosunkowo duże ilości ropy naftowej w skórki owoców cytrusowych i niskich kosztach do wzrostu i zbioru surowców, owoców cytrusowych, oleje są tańsze niż w większości innych olejków eterycznych. Cytryny lub pomarańczy słodkiej oleje, które są uzyskiwane za produkty uboczne przemysłu cytrusowych są nawet tańsze.

Przed odkrycie destylacji, wszystkie olejki eteryczne zostały wyodrębnione przez naciśnięcie.

ekstrahującej

Większość kwiatów zawierają za mało olejek eteryczny do poddania się słowa i ich składników chemicznych, są zbyt delikatne i łatwo denaturacji przez wysokiej temperatury stosowanych w destylacji parowej. Zamiast rozpuszczalnika, takiego jak heksan lub nadkrytycznym dwutlenku węgla jest używany do ekstrakcji olejów. Ekstrakty z heksanu i innych rozpuszczalników hydrofobowe nazywane są betonowe, która jest mieszanką olejku, wosków, żywic i innych lipofilowych (rozpuszczalne w tłuszczach) materiału roślinnego.

Chociaż bardzo aromatyczny, betonów zawierających duże ilości niż pachnące woski i żywice. W takim innym rozpuszczalnikiem, często alkohol etylowy, który rozpuszcza się tylko pachnące niskocząsteczkowych związków wagi, jest stosowany do wydobycia ropy z pachnące betonu. Alkohol jest usuwany przez sekunda destylacji, zostawiając za sobą bezwzględne.

Nadkrytycznym dwutlenku węgla jest wykorzystywany jako rozpuszczalnik w stanie nadkrytycznym płynu ekstrakcyjnego. Metoda ta ma wiele zalet, w tym unikanie pozostałości w produktach petrochemicznych oraz utraty niektórych “zauważa górę” podczas destylacji parą. To nie przynosi bezwzględne bezpośrednio. Nadkrytycznym dwutlenku węgla ekstrakt zarówno wosków i olejków eterycznych, które tworzą konkretne. Późniejsze przetwarzanie przy użyciu ciekłego dwutlenku węgla, osiągnięty w tym samym Extractor jedynie poprzez obniżenie temperatury ekstrakcji, będzie oddzielał Woski z olejkami eterycznymi. Ta niższa temperatura uniemożliwia proces rozkładu i skażenia związków. Po rozpakowaniu, ciśnienie obniża się do otoczenia i dwutlenku węgla powraca do gazu, nie pozostawiając żadnych pozostałości. Animowana prezentacja opisujące proces jest dostępna do oglądania.

Nadkrytycznym dwutlenku węgla jest również używany do produkcji kawy bezkofeinowej. Jednak, mimo że używa tych samych podstawowych zasad jest inny proces ze względu na różnicę w skali.

wielkości produkcji

Szacunki dotyczące całkowitej produkcji olejków eterycznych są trudne do uzyskania. Szacować, opracowywane na podstawie danych z roku 1989, 1990 i 1994 z różnych źródeł daje po całkowitej produkcji w tonach, olejków eterycznych, których bardziej niż 1000 ton wyprodukowanych [1].

Olej Tony

Pomarańczowy Sweet 12000

Mentha arvensis 4800

Peppermint 3200

Drewno cedrowe 2600

Lemon 2300

Eucalyptus globulus 2070

Cubeba Litsea 2000

Goździki (liść) 2000

Mięta 1300

Wykorzystanie w aromaterapii

Główny artykuł: Aromaterapia

Aromaterapia jest formą medycyny alternatywnej, w których efekty leczenia są zaliczane do grupy związków aromatycznych w olejkach eterycznych oraz innych ekstraktów roślinnych. Wiele wspólnych olejki eteryczne mają właściwości lecznicze, które były stosowane w medycynie ludowej od czasów starożytnych i nadal są powszechnie stosowane. Na przykład wiele olejków eterycznych ma właściwości antyseptyczne. [2] Wielu twierdziło również mieć wpływ na umysł uplifting. Wierzytelności są obsługiwane w niektórych badaniach [3] [4] i potwierdzone w innych [5].

Rozcieńczenie

DSC_6310

Olejki eteryczne są zazwyczaj lipofilowych (dosłownie: “olej z miłością”) związki, które zwykle nie są mieszalny z wodą. Zamiast tego mogą być rozpuszczone w rozpuszczalnikach jak czysty etanol (alkohol), glikol polietylenowy, lub olejów.

Surowce

Główny artykuł: Lista olejków eterycznych

Olejki eteryczne otrzymywane są z różnych części roślin. Niektóre rośliny, jak gorzka pomarańcza, są źródłem wielu rodzajów olejku.

No Comments

foto

z czego sie robik olejki

foto : sri lanka

DSC_6341

DSC_6310

DSC_6598

No Comments